ZŠ Martina Kukučína
"Každé poznanie vychádza zo srdca, každé vzdelanie zo života"

 

Letná škola 2020 - 5. deň - posledný - 21. 8. 2020



    Dnes sme strávili úplne posledný deň v našej letnej škole. Hodnotili sme, odmeňovali a podnikli poslednú výpravu. Zopakovali sme si všetko, čo sme si počas predchádzajúcich dní povedali, nacvičili. Dokončili, čo sme začali. Zaspievali, počítali, cvičili, čítali. Zaviazali knihy a zbalili peračníky. Privítali redaktorov z televízie. Prišla aj pani riaditeľka. I vysvedčenia sme dostali. Vraj môžeme ísť rovno do 2. triedy.

... ale až 2. septembra 2020.

    Potom sme sa vybrali na Párnické jazerá, kde sme sa prešli náučným chodníkom, čo nebolo také ľahké, lebo cesta bola plná nástrah. Kaluže a blato, pálivé slnko, ale nič nás nemohlo zastaviť na ceste za poznávaním skrytých a krásnych zákutí. Spoznávali sme faunu a flóru, pozorne čítali informačné tabule.Cesta späť viedla popri kukuričnom láne, chlapci s nami hrali bodliakovú vojnu, našli sme uhynutého hada. Nakoniec sme šťastne došli na ihrisko, kde sme si oddýchli, občerstvili sme sa i zahrali. A potom rýchlo na vlak a do školy, kde už netrpezlivo vyčkávali rodičia. Posledné pozdravy, úsmevy, ba aj nejaké slzičky boli, lebo v našej letnej škole sa zišla jedna super partia. Tak teda, dovidenia v letnej škole 2021!


Letná škola 2020 - 4. deň - 20. 8. 2020



    Po včerajšom daždi nás dnes uvítal krásny slnečný štvrtok. Nakoľko dnes deti čakal dlhší výlet, vyučovanie bolo veľmi krátke. Ale i napriek tomu, sme sa stihli zoznámiť s včielkou. Porozprávali sme sa o jej živote v úli, prečo sa  vraj kedysi okrúhle komôrky v plástoch zmenili na 6-uholníkové, o organizácii života v úli, ... Kým ostatní kreslili, jeden žiak nám čítal. Ešte sme sa pokúsili vytvoriť vlastné maľované čítanie o včielke. Zrazu sme začuli klop, klop... Zbaliť, upratať a hurá na výlet.

    Náš výlet bol plný zážitkov, skúseností, veľa sme videli, počuli, aj sme si všeličo vyskúšali. Návšteva pravekej osady vo Vyšnom Kubíne nás presvedčila, že veru naši predkovia nemali ľahký život. Usilovne sme rúbali sekerou z doby bronzovej a poriadne sme sa zapotili. Vyskúšali sme si, ako sa vyrábajú misky a iné veci z hliny, „mleli“ sme obilie len pomocou kameňov. Ale keď sa naši kamaráti obliekli do odevov z dôb dávno minulých, to bola paráda! Z Vyšného Kubína do Jasenovej je to na skok, takže sme nemohli obísť rodný dom nášho veľkého oravského spisovateľa Martina Kukučína, veď naša škola nesie jeho meno. Teta Remková nám o ňom porozprávala a všetko nám poukazovala. Veľmi sa nám tam páčilo. Unavení, ale šťastní, sme sa vracali do našej školičky. Zajtra nás zasa čakajú nové zážitky, dobrodružstvá a tiež vyhodnotenie letnej školy.


Letná škola 2020 - 3. deň - 19. 8. 2020



    Daždivé počasie dnes možno niekomu pokazilo náladu, ale nám veru nie! Ospalé sivé ráno i triedu rozjasnili svetlá. Zrazu blik - zostali sme bez elektriny. Trošku sme sa i preľakli, veď deti práve viazali prvé strany našich kníh. Našťastie, keď poslední doviazali mašličky, rozsvietilo sa. Zvedavé svetielka ;-D. Ešte raz žmurkli - asi pochvalne - na papierové koláže s izbovou rastlinou. Nakoniec zostali svietiť celé vyučovanie a tak si s nami zopakovali časti tela rastlín, písanie i matematiku.

   Poobede z plánovanej zmrzliny, pávov a parku dejateľov nebolo nič, ale zabavili sme sa v telocvični, zahrali sme si hry, ktoré niektorí ani nepoznali – také sú staré, pozreli vtipný príbeh a dievčatá si zahrali stolný tenis. Zajtra nás čaká exkurzia do archeoparku, na ktorú  sa všetci tešíme, počasie by sa malo umúdriť, takže všetko je tak, ako má byť....


Letná škola 2020 - 2. deň - 18. 8. 2020



    V utorok sme sa opäť stretli s prvákmi v škole. Menej rozpačití, menej ospalí, avšak nemenej hladní ;-D. Ráno sme si pripravili titulné strany našich kníh - najprv rozcvičili pršteky pri vyfarbovaní kvietkov. Napísať mená (písaným ;-)) už bol väčší problém. Poniektorí si lámali hlávky, rozpamätávali sa. Nie vždy úspešne, ale spoločnými silami sme nakoniec všetky písmená zvládli. Počas toho sme spomínali na včerajší výlet do Párnice - veď o takej izbe a živote písala M. Jančová v knihe Rozprávky starej matere. Úryvky z nej si budeme tento týždeň čítať. Po prestávke sme sa opäť vrátili k matematike a vrecúškam. Počítali sme, snažili sa koordinovať nohy i ruky, vyrovnať chrbátik...

    Poobede nám počasie neprialo tak, aby sme šli na plánovaný výlet, ale nevadí, presunuli sme ho na štvrtok a dnes sme si užívali aktivity, ktoré sa dajú robiť aj keď prší. Začali sme skvelým sladkým obedom a plní energie sme vybehli do školského átria, kde sme sa zahrali a nikomu nevadilo, že sme hluční. Potom nás čakali hry a súťaže v telocvični, namaľovali sme si logo našej letnej školy, zahrali sa ako sa deti hrávali kedysi a rozprávali sme si svoje zážitky so zvieratkami. Nakoniec to bol super deň a už sa tešíme na zajtra, opäť nás čaká bohatý program.


Letná škola 2020 - 1. deň - 17. 8. 2020



    Trošku netradičné vyučovanie sme začali predstavovaním sa s ryžovými vrecúškami. Tie poslúžili i pri opakovaní prvouky a číselných radov z matematiky. Príklady sme si zas precvičili vo vyraďovačkách Nasledovalo rozprávanie o rastlinkách, ktoré doplnilo maľované čítanie o tom, ako postupovať pri sadení kvietkov. A pondelkové vyučovanie sme uzavreli kreslením ornamentov na papierové krčiažky. Naše prvé netradičné doobedie bolo veselé, tvorivé a zábavné.

    Popoludní to bolo hlavne o zábave, dobrej nálade a aj dobrodružstve. Veď niektoré deťúrence prvý raz cestovali vlakom a skutočne si jazdu užívali. V párnickom múzeu - Izba starých materí to voňalo starinou a históriou, ale na otázky našej sprievodkyne Evky sme vedeli odpovedať, dokonca niekoľkokrát aj správne! Trošku nám zapršalo, ale nakoniec sme sa parádne zahrali na ihrisku, potom vláčikom, nie síce do Modry ako v tej pesničke, ale späť do školy. Pred odchodom domov sme sa stihli pohrať na detskom ihrisku a už prichádzali rodičia. Niektorým sa ani domov nechcelo, ale veď zajtra nás čaká ďalší spoločný deň...


Lúčenie deviatakov - 30. 6. 2020



    V piatok 30. 6. 2020 sa deviataci rozlúčili s našou školou. Poďakovali sa za spoločne strávené roky, vyobjímali pani učiteľky. Všetkým im želáme veľa úspechov v ďalšom živote. Dovidenia!


Orava a Liptov čítajú diela Martina Kukučína – 5. ročník – 17. 6. 2020



    Miestny odbor Matice slovenskej v Dolnom Kubíne a v Liptovskom Mikuláši vyhlásil pri príležitosti 160. výročia narodenia Martina Kukučína aktivitu - ČITATEĽSKÝ MOST pre žiakov 5. ročníka.

    ZŠ M. Kukučína sa zapojila do tejto akcie so 45 žiakmi z troch tried piateho ročníka. Podujatie sa uskutočnilo v školskej knižnici, mali sme milú návštevu - pozvaní boli hostia Ing. M. Zembjak – predseda Miestneho odboru Matice slovenskej a Ing. M. Švento – vedúci odboru školstva v Dolnom Kubíne.

    Program podujatia sa skladal z troch častí. Najprv sme si komentovanou prezentáciou s názvom Osud si ma vybral, aby ma dobre popreháňal pripomenuli životné osudy M. Kukučína. Nasledovalo zapojenie sa do čitateľského mosta čítaním poviedky Do školy, jej rozborom a interpretáciou. Súčasťou bol aj pracovný list zameraný na čítanie s porozumením.

    V závere podujatia žiaci po vzore p. Lorenca, ktorý rozlúštil kód tajného Kukučínovho písma, mali podľa kľúča dešifrovať Kukučínov výrok: „Šťastný vek, keď nad nami stojí bytosť držiaca v jednej ruke korbáč a v druhej koláč,“ z tajného písma. Podujatie žiaci hodnotili veľmi pozitívne, za prácu a aktivitu boli všetci odmenení sladkou odmenou.


Regionálny dejepis v teréne – 5. C – 16. 6. 2020



    Naši piataci podnikli regionálny dejepis v teréne. Za stále sprísnených hygienických podmienok ich najskôr čakala Čaplovičova knižnica a jej vzácne poklady - rukopisy, prvotlače a staré tlačené knihy.

    Potom sa presunuli na židovský cintorín, kde priložili aj ruky k dielu a vyčistili od machu veľa starých náhrobných kameňov a pomníkov. Pracovali naozaj usilovne a zaslúžia si veľkú pochvalu.


Návrat do školy - 1. 6. 2020



    Naša škola na MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ po mimoriadnom období koronakrízy otvorila svoje 3 brány pre žiakov a žiačky 1. až 5. ročníka. V priestoroch celého školského areálu platia prísne hygienické opatrenia a mimoriadny režim práce... My to však zvládneme!


Úspech v celoslovenskej súťaži DÚHA - jar 2020



    Veľmi nás teší, že aj v tejto mimoriadnej a náročnej situácii sa môžeme radovať z krásneho úspechu. Koncom februára sa žiaci II.B Tomáško Zelenák a Tadeáško Kostroš zapojili do 24. ročníka celoslovenskej literárnej a výtvarnej súťaže DÚHA, ktorej vyhlasovateľom bolo MŠVVaŠ SR a organizátorom Ľubovnianske osvetové stredisko. Vo výtvarnej tvorbe v 2. kategórii mladší žiaci, získali Tomáško 2. miesto a Tadeáško čestné uznanie. Talentovaným výtvarníkom srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.


Digitálne planetárium - 5.A - 4. 3. 2020



    Pracovníci Krajskej hvezdárne v Žiline zavítali do nášho mesta a ponúkli sférické premietanie vzdelávacích a zábavných programov s astronomickou a prírodovednou tematikou, a to prostredníctvom nového prenosného digitálneho planetária.  V planetáriu žiaci 5. A mali možnosť overiť si  vedomosti získané v škole. Atraktívnou a modernou formou si obohatili výučbu.


O najkrajšiu fašiangovú masku - 17. 2. 2020



    Dňa 17. februára 2020 sme sa v komposesorátnom kaštieli vo Veličnej zúčastnili otvorenia výstavy spojenej s vyhodnotením regionálnej výtvarnej súťaže "O najkrajšiu fašiangovú masku". Súťaže, ktorú organizovalo Oravské kultúrne stredisko, sa zúčastnilo 13 dolnooravských materských aj základných škôl. Súťažilo sa bez kategórií a vyhodnocovalo sa len víťazné 1. miesto. Naša škola získala Diplom za účasť a kreativitu a balíček výtvarných potrieb. Odmenou pre všetkých zúčastnených bolo aj výborné tradičné fašiangové pohostenie.


Stretnutie s rozprávkou - 1. C - 14. 2. 2020



    Aktivity v Oravskej knižnici sa pre prvákov z 1.C stali už neoddeliteľnou súčasťou. Tentokrát sa stretli s rozprávkovými postavami, čítali z tabule, hrali pexeso a nakoniec preberali hrach ako Popoluška. Slovenské rozprávky sú jednoducho najkrajšie. Tešíme sa na budúce stretnutie.


Halové majstrovstvá stredoslovenskej oblasti - 8. 2. 2020



    Dňa 8.2.2020 sme sa so staršími žiačkami športových tried zúčastnili halových majstrovstiev stredoslovenskej oblasti, ktoré sa konali v hale Elán v Bratislave. Našu účasť veľmi ovplyvnila chorobnosť, ale aj napriek tomu sme priniesli striebornú medailu vďaka Anete Záchelovej, ktorá bola druhá vo vrhu guľou s výkonom 8,90 m. Spolu s Jurajom Lešňovským, ktorý v kategórii mladšieho žiactva vybojoval zlato a bronz máme kompletnú sadu medailí z halových majstrovstiev.


10. žiacky ples - 31. 1. 2020



Lyžiarsky výcvik - 8. ročník - 27. 1. - 31. 1. 2020



Korčuliarsky výcvik - 1. ročník - január 2020



Hurá!!! Už to vieme! Tešíme sa na budúci výcvik ...


23. rodičovská zábava - 24. 1. 2020



Zdravé zúbky - dentálna hygiena - 1. ročník - 21.1.2020



    21.1.2020 navštívila prváčikov teta z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, aby ich oboznámila so správnou starostlivosťou o zdravé zúbky. Deti si priniesli svoje zubné kefky a naučili sa správnu techniku umývania zubov. Na modeloch chrupu sa dozvedeli, čo zúbkom škodí, akú zubnú kefku a pastu majú používať. V rozprávke sa dozvedeli o význame konzumovania ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov v stravovaní a nevhodnosti konzumovania sladkostí a sladených nápojov.


Učíme sa pomáhať VI. - 13. 1. 2020



    13. 1. 2020 zástupcovia žiackeho parlamentu odovzdali po šiestykrát do rúk pani primárky Dudášikovej, ktorá vedie detské oddelenie našej nemocnice, darovací list spolu so sumou tentokrát až 370 eur. Ide o výťažok z vianočného bazára 2019. Okrem príjemného posedenia s občerstvením nás čakala prehliadka vynovených priestorov. Videli sme aj krásnu novú mikrovlnku, ktorá bola zakúpená z našich predchádzajúcich tržieb a slúži na zohrievanie materského mlieka pre malých pacientov...


Majstrovstvá stredoslovenskej oblasti v hale - 11. 1. 2020



    Dňa 11.1.2020 sa v Banskej Bystrici konali majstrovstvá stredoslovenskej oblasti v hale, na ktorých sa zúčastnili aj naši atléti. Najviac zažiaril už tradične Juraj Lešňovský, ktorý sa stal opäť majstrom kraja v novej disciplíne. Okrem hodu kriketkou, ktorá sa v hale hádzať nedá, prejavil svoj atletický talent v skoku do výšky, kde získal zlato a urobil si osobný rekord 139 cm. Ďalej sa mu darilo aj vo vrhu guľou, kde získal bronzovú medailu s výkonom 8,16 m  a osobný rekord zaznamenal aj v skoku do diaľky, kde mu tri centimetre chýbali na medailu a skončil štvrtý s výkonom 427 cm. Gratulujeme.


Podpora ochrany detí pred násilím - 1. ročník - 9. 1. 2020



    Naši 55 prváčikovia sa dňa 9. 1. 2020 zúčastnili na preventívnych aktivitách, ktoré organizoval ÚPSVaR v Dolnom Kubíne v rámci projektu „Podpora ochrany detí pred násilím“ a súviseli s predchádzaním násilia medzi deťmi, vytváraním pozitívnej klímy medzi deťmi a budovaním kamarátskych vzťahov v triede.


Vianočná súťaž s Albatrosom - december 2019



    Vo vianočnej súťaži s vydavateľstvom Albatros na tému "Prečo máme tak radi Vianoce" v kategórii kreslič sa umiestnili žiaci z II.B Tadeáško Kostroš - 2. miesto a Tomáško Zelenák - 4. miesto ako "kreslič špeciál". Srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!


Vianočný bazár - 17. 12. - 18. 12. 2019



    Aj tento rok sme zorganizovali VIANOČNÝ BAZÁR, kde sme ponúkli na predaj veci, ktoré darovali žiaci a zamestnanci našej školy. Výťažok opäť poputuje Detskému oddeleniu NsP v Dolnom Kubíne. Všetkým, ktorí sa zapojili - ĎAKUJEME!


Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc! - 13. 12. 2019



    Dnes sa dievčatá zaodeli za "Lucie". V bielom, so šatkou na hlave a so zaprášenou tvárou od múky chodili po jednotlivých triedach a husím brkom symbolicky vymetali zlých duchov, strigy, bosorky a choroby.


Vianočná akadémia SNEHULIAKOVE TAJOMSTVÁ - 11. 12. 2019



    Naši žiaci opäť ukázali, že sú veľmi šikovní! Pod vedením pani učiteliek pripravili nádherný predvianočný program, ktorý potešil nejedno srdiečko. Rodičia môžu byť hrdí na svoje deťúrence, ktoré predviedli odvahu vystúpiť pred také množstvo ľudí a ukázať, čo v nich je.


Predvianočné stretnutie bývalých zamestnancov - 10. 12. 2019



    Tradičné predvianočné stretnutie našich bývalých zamestnancov, ktorí od nás odišli do dôchodku. Milé stretnutie pri kapustnici a šiškách, bolo o čom rozprávať a na čo spomínať. Škoda, že niektorí naši kolegovia už nie sú medzi nami. Program pripravili naši žiaci a básničky zložili naše bývalé kolegyne... Dovidenia o rok, priatelia!


Pytagoriáda - 3. - 4. ročník - 10. 12. 2019



Záujem o matematiku je opäť veľký ...


Prišiel k nám Mikuláš - 6. 12. 2019



Floorball SK LIGA - kvalifikácia - 5. 12. 2019



    Naše dievčatá a chlapci sa 5. 12. 2019 zúčastnili florbalového turnaja pod záštitou Nadácie TV JOJ - Floorball SK LIGY - kvalifikačná skupina Dolný Kubín (CSŠ - Cirkevné gymnázium A. Radlinského, Gymnázium P.O.H., ZŠ Janka Matúšku, ZŠ s MŠ Oravský Podzámok a naša Kukučínka). Po tuhých bojoch nakoniec chlapci získali 2. miesto a dievčatá zvíťazili, čím postúpili do ďalšieho kola. Všetkým gratulujeme a dievčatám želáme veľa úspechov v ďalších zápasoch!


EKO Vianoce - 4. 12. 2019



    Vianoce sa nezadržateľne blížia, všetko okolo sa začína ligotať a k výzdobe mesta sa pridala aj naša škola, keď sme sa 4. 12. 2019 zúčastnili akcie „EKO Vianoce ...aj odpad môže krášliť“. Deti z MŠ, ZŠ a ZUŠ ozdobili eko ozdobami a slávnostne rozsvietili vianočné stromčeky v Parku M. Kukučína. Šťastné a veselé!


Slávni matematici v Oravskej knižnici - 6. C, 7. C - 4. 12. a 17. 12. 2019



    Matematika môže byť veľmi zaujímavá. Presvedčili sa o tom naši šiestaci, ktorí sa boli v Oravskej knižnici A. Habovštiaka zoznámiť so slávnymi matematikmi, bez ktorých by matematika nebola tou matematikou, ktorú poznáme dnes.


Mikulášska latka - 4. 12. 2019



    Dňa 4.12.2019 sa na našej škole konala súťaž v skoku do výšky pod názvom Mikulášska latka. Pretekalo 35 žiakov v troch kategóriách a dosiahli veľmi pekné výkony.


Výsledky:


Najmladšie žiactvo:

1.Tatiana Palugová 106 cm

2. Lea Kriváňová 103 cm

3. Bibiána Pétryová 95 cm


1. Matej Marcinek 140 cm

2. Matúš Pacák 127 cm

3. Ján Kurinský 124 cm


Mladšie žiactvo:

1. Lesia Baloghová 128 cm

2. Darina Kliačiková 119 cm

3. Nikola Stašová 116 cm


1. Peter Hrúzik 137 cm

2. Dávid Kazimier 134 cm

3. Jaroslav Juraj Lešňovský 128 cm


Staršie žiactvo:

1. Lenka Zápotočná 132 cm

2. Aneta Záchelová 129 cm

3. Ema Prílepková 126 cm


1.Denis Murgaš 138 cm

2. Šimon Serdel 138 cm

3. Andrej Kubačka 135 cm


A opäť v knižnici ... - 1. C - 22. 11. 2019



  Stretnutie s rozprávkou a rozprávkovými postavičkami si užívali deti z 1. C v piatok 22.11.2019 v Oravskej knižnici A. Habovštiaka. Dokázali, že rozprávky poznajú a majú ich radi, naučili sa pracovať s maňuškami a na záver predviedli úžasnú dramatizáciu rozprávky. Tešíme sa na budúce stretnutie.


Dentálna hygiena - 1. A - 22. 11. 2019



Bubnovačka - 19. 11. 2019



Aj my sme boli bubnovať, aby bolo deti lepšie počuť, aby každé dieťa zažilo DETSTVO BEZ NÁSILIA.


Sadenie stromov na nábreží Oravy - 19. 11. 2019



Pomohli sme skrášliť naše mesto, prispeli sme svojou prácou!


Chutné maľovanie - 1. miesto - Tadeáš Kostroš 2. B - november 2019



    Tadeáško Kostroš z II. B sa pod vedením p. uč. Márie Tomášovej v rámci aktivít VII. ročníka Hovorme o jedle  zapojil do výtvarnej súťaže Chutné maľovanie, kde zvíťazil v I. kategórii v téme: Mäso, hydina, ryby, vajcia. Tadeáškovi ku krásnemu úspechu srdečne gratulujeme!!!


DEJ vo Florinovom dome - Orava v dobe bronzovej - 6. roč. - 14.11. a 18.11.2019



    Naši šiestaci zo všetkých troch tried ukončili rozprávanie o našich najstarších dejinách špeciálnymi dvojhodinovkami dejepisu vo Florinovom dome. Tu je inštalovaná výstava o Orave v dobe bronzovej, keď tu žil ľud lužických popolnicových polí. Zaujímavé rozprávanie, modely hranice s mŕtvym človekom, mohyly, zemnice a hradiska dotvárali atmosféru. Archeologické nálezy zas vytvárali u detí jasné predstavy. Pracovné úlohy boli potom pre všetkých hračkou...


Viem, čo zjem - hygiena a uskladnenie potravín - 13. 11. 2019



    Vybrané triedy 3., 4. a 5. ročníka sa zapojili do PROJEKTU – VIEM, ČO ZJEM. Prvá téma sa týkala hygieny a uskladnenia potravín. Žiaci sa aktívne zapájali do prednášky spojenej s prezentáciou na interaktívnej tabuli. Zisťovali ako správne dodržiavať hygienu potravín a čo škodí a prospieva nášmu zdraviu. Na záver sa zahrali hru, pri ktorej si overili získané vedomosti. Využili sme aj ovocie, ktoré každý týždeň dostávame z výhry – Kaufland.


Pyramída zdravej výživy - 6. ročník - 12. 11. 2019



    Zdravá výživa je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu. Dňa 12. novembra 2019 so správnymi stravovacími návykmi oboznámila žiakov 6. ročníka lektorka PhDr. Beáta Valentínyová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Predstavila im pyramídu zdravej výživy. Zdôraznila, že základ pyramídy tvoria prílohy, ako celozrnné pečivo, zemiaky, ryža, cestoviny, strukoviny a orechy, druhý stupeň ovocie, tretí stupeň  živočíšne potraviny, ako mlieko, tak aj mäso a  vrchol pyramídy  tuky a sladkosti, ktorým je potrebné sa vyhýbať. Hovorila aj o pohybových aktivitách, ktoré sú jedným zo základných prejavov existencie života. Ďalším naším želaním je, aby  si žiaci uvedomili nevyhnutnosť starostlivosti a zodpovednosti za svoje zdravie.


Prevencia kyberšikanovania - 7. ročník - 7. 11. 2019



    Útoky realizované prostredníctvom on-line aplikácií, najmä sociálnych sietí, bývajú intenzívnejšie, lebo negatívna rovesnícka odozva sa deje pred veľkým publikom. Obeť často nevie, kto všetko bol jej svedkom. Psychické dôsledky kyberšikanovania bývajú často bolestnejšie a traumatizujúce. Osud našich žiakov nám nie je ľahostajný a preto veľkú pozornosť venujeme tomuto problému. Koordinátorka prevencie zorganizovala dňa 7. novembra 2019 ďalší program so zameraním na prevenciu kyberšikanovania. Lektori z Centra pedagogicko-prychologického poradenstva a prevencie Mgr. Andrea Zelinová Šuvadová a Mgr. Jozef Vrašťák realizovali pre žiakov 7. ročníka aktivity kombináciou zážitkového učenia a informačných blokov. Pritom využili najnovšie poznatky v danej oblasti. Žiaci sa oboznámili so základnými pojmami a legislatívou v súvislostí s využívaním virtuálneho priestoru, kyberšikanovaním a s možnosťami, kde hľadať pomoc, ako situácie riešiť a tiež ako im  predchádzať. Želáme si, aby si žiaci uvedomili, čo to kyberšikanovanie je, prečo je nesprávne a ako sa majú chrániť pred negatívnymi dopadmi.       


Bedminton žiakov - OK - Simon Kubašek a Viktor Poláček - 3. miesto - 7.11.2019



Rodinní historici - 5. C - november 2019



    Piataci sa na dejepise zahrali na rodinných historikov. Spolu s rodičmi, starými a prastarými rodičmi hľadali najstaršie rodinné fotografie, pátrali po minulosti svojich príbuzných, zisťovali roky a fakty. Mnohým sa podarilo dostať do obdobia konca 19. a začiatku 20. storočia! Unikátne boli fotografie vojakov z prvej svetovej vojny, ktorej 101. výročie ukončenia si pripomenieme v pondelok 11. 11. 1918/2019.


Exkurzia - Kremnica, Žiar nad Hronom - 5. ročník - 29. 10. 2019



    29. októbra 2019 žiaci 5. ročníka mali možnosť obohatiť si svoje vedomosti na geograficky zameranej exkurzii. Fárali sme v Kremnici a objavovali vesmír v Žiari nad Hronom.


Medzinárodný deň školských knižníc so žiakmi ŠpZŠ - 3. A - 28. 10. 2019



    Štvrtý októbrový pondelok sme spoločne so žiakmi ŠpZŠ Dolný Kubín oslávili Medzinárodný deň školských knižníc. Téma tohto dňa sa týkala 145. výročia narodenia J. G. Tajovského – Inšpirujúci žiaci, tvorivá myseľ. Zdramatizované dielo - Prvé hodinky - obohatené hudobným doprovodom a tvorivými aktivitami, priniesli deťom zábavu i ponaučenie.


Starostlivosť o hrob T. H. Florina - žiacky parlament - 25. 10. 2019



    Poslanci žiackeho parlamentu aj tento rok krátko pred "dušičkovými" sviatkami dali do poriadku hrob T. H. Florina, ktorý má naša škola dlhé roky pod patronátom. Vyhrabali lístie, očistili náhrobný kameň, zapálili sviečky, uložili veniec. Hrob by si zaslúžil generálnu opravu, tak uvidíme, či sa nepokúsime za to zabojovať...


Beseda o vesmíre - 4. D, 4. C - 24. 10. 2019



    Dňa 24. 10. 2019 sa žiaci IV. D a IV. C zúčastnili  besedy o VESMÍRE s ockom žiačky IV. 000D triedy Simonky Andrisovej, Ing. Jaroslavom Andrisom. Veľmi zaujímavou formou žiakom rozprával o planétach, hviezdach a iných vesmírnych telesách. Bola to už v poradí jeho tretia beseda. V druhom ročníku rozprával o včelách a v treťom o mapách. Veľmi pekne mu za ochotu a preukázané vedomosti ďakujeme a tešíme sa na zimné pozorovanie hviezd priamo na nočnej oblohe v r. 2020.


Futsal - okresné kolo žiakov ZŠ - 23. 10. 2019



Kurz korčuľovania - október 2019



Diagnosticko-poradenská činnosť k voľbe povolania - 22. 10.  a 23. 10. 2019



    Výber strednej školy pre žiakov 9. ročníka je veľmi náročný. Mnohí žiaci už dlhšie vedia k čomu inklinujú, čo ich baví. Je však veľa aj takých detí, ktoré  nevedia, kde by si mohli dať prihlášku na strednú školu.  A tak pre nich výchovná poradkyňa  zorganizovala v 8. ročníku absolvovanie testov pod vedením psychológov. Vyhodnotenie ich záujmov, smerovanie a možnosti štúdia sa uskutočnilo v  dňoch 22.10. a 23.10.2019 v 9. ročníku. Psychológovia z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie riaditeľ PhDr. Anton Sojčák, PhDr. Zuzana Machajová,PhD a Mgr. Mária Fendeková zrealizovali popri diagnostike aj poradenstvo k výberu strednej školy pre žiakov a ich rodičov. Veríme, že aj táto aktivita pomôže žiakom 9. ročníka pri výbere tej správnej školy na základe ich záujmu a možnosti uplatnenia sa na trhu práce.


Vyhodnotenie zberu papiera - 23. 10. 2019



    Opäť sa v našej škole uskutočnil zber papiera. Žiaci 1. stupňa vyzbierali spolu 6 881 kg a žiaci 2. stupňa 4 739 kg. Najusilovnejšie triedy boli vo stredu 23. 10. odmenené sladkými koláčikmi.


Umiestnenie tried 1. stupňa:  1. miesto - 1. A - 1 483 kg (74,15 kg na žiaka)

                                          2. miesto - 2. A - 1 383 kg (62,86 kg na žiaka)

                                          3. miesto - 4. C - 632 kg (35,11 kg na žiaka)

Umiestnenie tried 2. stupňa:  1. miesto - 5. A - 938 kg (34,74 kg na žiaka)

                                          2. miesto - 5. C - 830 kg (34,58 kg na žiaka)

                                          3. miesto - 8. A - 499 kg (27,72 kg na žiaka)


Všetkým "zberačom" ďakujeme a teší nás, že si uvedomujú význam recyklácie papiera.


Týždeň Hovorme o jedle - 2. B - 14. 10. - 18. 10. 2019



Pasovanie prvákov - 17. 10. 2019



    17. 10. 2019 sa stalo 72 prvákov právoplatnými žiakmi našej školy. Po príhovore starších žiakov a pani riaditeľky, zložení prváckeho sľubu, boli slávnostne pasovaní za prvákov. Svojim krátkym programom potvrdili, že  si to naozaj zaslúžia. Našim prvákom želáme, aby sa v škole cítili dobre, veľa úspechov v školskej práci a mnoho skvelých kamarátov.


Zážitkové vyučovanie vo Florinovom dome - 7. C - 16. 10. 2019



    Naši siedmaci sa počas kombinovanej dvojhodinovky dejepisu a občianskej náuky zúčastnili zážitkových aktivít vo Florinovom dome, kde je inštalovaná výstava výtvarných prác Tibora Spitza. Ten sa ako 12-ročný židovský chlapec musel počas vojny ukrývať 200 dní so svojou rodinou v bunkri za Srňacím. Deti sa prostredníctvom pútavého rozprávania, obrazov a aktivít vžili do jeho neľahkej životnej situácie. Uvedomili si, že žijú bezpečný a plnohodnotný život...


Beseda so spisovateľkou Katarínou Škorupovou - 2. B - 16. 10. 2019



Beseda so spisovateľkou Petrou Nagyovou Džerengovou - 3. B - 15. 10. 2019



    Dňa 15.10.2019 sa žiaci 3.B triedy zúčastnili v priestoroch Oravskej knižnice A. Habovštiaka besedy so spisovateľkou Petrou Nagyovou Džerengovou. Stretnutie s  autorkou rozprávok pre deti a ženských románov pre dospelých bolo veľmi zaujímavé a inšpiratívne. Teta spisovateľka porozprávala deťom o svojich literárnych začiatkoch, o osobnom živote, o svojich deťoch, rodičoch, priateľoch, tiež o svojich plánoch na literárnom poli. Deti ju zahrnuli množstvom zvedavých otázok, s bábkami si zahrali divadielko podľa úryvku, ktorú im teta spisovateľka prečítala. Na záver si mnohé z detí doplnili domácu knižnicu o jednu z kníh autorky aj s venovaním.


Prevencia fajčenia a alkoholu - 7. a 8. ročník - 10. 10. 2019



    Vieme, že alkohol a fajčenie je celosvetovým problémom. Boju proti nim venujeme veľkú pozornosť. Koordinátorka prevencie Mgr. Oľga Babicová zorganizovala dňa 10.10.2019 v 7.A, 7.B a 7.C triede program so zameraním na prevenciu fajčenia a v 8.A, 8.B a 8.C triede program so zameraním na prevenciu alkoholu a fetálny alkoholový syndróm. Lektorky z regionálneho úradu verejného zdravotníctva PhDr. Beáta Valentínyová a Andrea Ucháľová priblížili žiakom a poukázali  najmä na  zdravotné riziká pitia alkoholu v tehotenstve na vývin plodu, zdravotné a sociálne riziká nadmernej konzumácie alkoholu v tínedžerskom veku, zdravotné riziká fajčenia. Program bol spestrený premietaním filmu. Prajeme si, aby si žiaci včas uvedomili, riziká fajčenia, alkoholu, ktorý je hlavnou príčinou porušení zákonov, predpisov, príčinou autohavárií, trestných činov, rozvodov a iných negatívnych javov.


Cezpoľný beh - krajské kolo - 8. 10. 2019



    Náš žiak Adam Jurík z 9. B triedy skončil na krajskom kole v cezpoľnom behu, ktoré sa konalo 8. 10. 2019 v Liptovskom Mikuláši, na krásnom 3. mieste. Gratulujeme!


Beseda s aktivitami „Prevencia rasizmu a extrémizmu“ - 9. B - 7. 10. 2019



    V živote sa, žiaľ, stretávame aj s predsudkami, netoleranciou, rasizmom aj extrémizmom. Aby sme tieto pojmy chápali správne a vedeli proti nim bojovať, navštívili našich deviatakov panie lektorky z CPPPaP v Dolnom Kubíne. Spoločnými aktivitami sa deti učili rozpoznať tieto prejavy v každodennom živote, na sociálnych sieťach a majú veľa námetov na premýšľanie.


Testovanie pohybových predpokladov - 1. ročník - 4. 10. 2019



    Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. ročníka prebehlo 4.10.2019. Pod vedením pani učiteľky Žáčikovej, triednych učiteliek a starších žiačok celé testovanie prebehlo v dobrej nálade, deti si vyskúšali svoje schopnosti, vzájomnú toleranciu.


Účelové cvičenie - 7. C - 1. 10. 2019



    Na jesenné účelové cvičenie sa podarilo siedmakom prepašovať aj trocha histórie. Po zablatenom prechode od Belezu cez Trniny si preštudovali nové informačné tabule o archeologickej minulosti lokality a o vzácnych nálezoch z doby kamennej, medenej, bronzovej, železnej či veľkomoravského obdobia. Na druhý deň traja, ktorých oblečenie a topánky vyzerali po prechode "najlepšie", dostali praktickú cenu.


Účelové cvičenie - 5. ročník - 1. 10. 2019



    Krásny slnečný deň žiaci II. stupňa našej školy strávili v prírode na účelovom cvičení. Piataci si preverili nielen svoje vedomosti v teoretickej súťaži, ale aj fyzickú zdatnosť v športových súťažiach. Bol to deň plný zábavy a skvelých zážitkov.


Atletická sezóna pomaly končí - september 2019



    Atletické súťaže tejto sezóny pomaly končia a naši žiaci dosiahli veľmi pekné výsledky.

    Najlepšie našu školu reprezentoval z chlapcov Jaroslav Juraj Lešňovský, žiak 6.A triedy, ktorý sa svojimi výkonmi už 17. júna dostal aj do Poľska, kde reprezentoval Slovensko v hode kriketkou. Žiaľ, nehodil svoje maximum a získal neslávnu zemiakovú medailu. Výborne pokračoval aj po prázdninách a na viacboji v Trenčíne hodil svoj osobný rekord 60,47m v hode kriketkou a aj v behoch si urobil osobné rekordy. Vo svojej vekovej kategórii skončil druhý. Posledné preteky mu konečne priniesli vytúžené zlato. Dňa 28. 9. v Dubnici vyhral majstrovstvá kraja v hode kriketkou. Druhý talent Matúš Pacák z 5. A len začína svoju atletickú kariéru, ale už sa umiestnil 7. septembra na 1. mieste v skoku do výšky v kategórii najmladšieho žiactva na pretekoch v Dubnici.

    Z dievčat veľké úspechy dosahuje Petra Škulcová z 8. B triedy, ktorá na majstrovstvách Slovenska v Košiciach skončila na nešťastnom 4. mieste, ale napriek tento tomu reprezentovala Slovensko v hode kladivom v Slovinsku, kam sa prebojovala opakovanými víťazstvami na majstrovstvách kraja. Tam sa jej síce nedarilo, ale konkurencia súťažiacich z piatich európskych krajín bola tvrdá a Petra tieto preteky absolvovala sama bez trénera. Na pretekoch v Trnave pretekala vo vrhačskom viacboji len tri dni predtým a skončila na výbornom 2. mieste. Bol to pre Petru naozaj náročný mesiac.

Ďalšie pekné umiestnenia našich dievčat boli tento víkend v Dubnici. Darine Kliačikovej, tiež z 8. B, unikla bronzová medaila vo vrhu guľou o 9 cm a Lesia Baloghová skončila v hode kriketkou na 5. mieste.

    Dúfame, že aj budúca sezóna bude pre našich atlétov aspoň takáto úspešná.


Prvé zápasy mladých volejbalistiek - 29. 9. 2019



    Naše najmladšie volejbalistky majú svoje prvé zápasy za sebou...síce nevyhrali, ale túto sezónu zbierajú skúsenosti... :-)


Prváci prvýkrát v knižnici - 1. C - 27. 9. 2019



Európsky deň jazykov - 2. B - 26. 9. 2019



Žiacky parlament - 1. zasadnutie - 26. 9. 2019



    Aj v tomto školskom roku bude na našej škole pracovať ŽIACKY PARLAMENT. Poslanci za jednotlivé triedy 4. až 9. ročníka budú pomáhať pri organizovaní tradičných akcií školy, prinášať podnetné návrhy smerom k jej vedeniu a informovať vo svojich triedach o pripravovaných podujatiach. Už teraz sa tešíme na pasovanie prvákov, vianočný bazár či žiacky ples...


Jesenné upratovanie školskej záhrady na technike - 8. C - 24. 9. 2019



Sústredenie volejbalistiek - Zázrivá - 16. 9. - 20. 9. 2019



Európsky týždeň mobility - 3. B - 16. 9. - 20. 9. 2019



    V rámci Európskeho týždňa mobility sa žiaci 3.B triedy zúčastnili rôznych aktivít. V priestoroch Oravskej knižnice A. Habovštiaka si otestovali svoje vedomosti  o dopravných značkách a pravidlách cestnej premávky. Na Hviezdoslavovom námestí absolvovali jazdu zručnosti na bicykli, mali možnosť pozrieť si ponuku bicyklov a dozvedieť sa  o základnej výbave každého cyklistu.


Cezpoľný beh - okresné kolo - 12. 9. 2019



    Niektorí naši žiaci a žiačky II. stupňa sa 12. 9. 2019 zúčastnili okresného kola v cezpoľnom behu. Tak ako preteky, tak aj umiestnenia našich detí boli zaujímavé - Adam Jurík (9.B) zvíťazil a postupuje do krajského kola, Lenka Zápotočná (9.A) obsadila 3. miesto a družstvo chlapcov skončilo druhé. Ďakujeme za reprezentáciu a gratulujeme!


Gajdošská vandrovka - 12. 9. 2019



Beseda s ilustrátorkou Martinou Matlovičovou - 2. B - 11. 9. 2019



Daj si čas - 10. 9. 2019



    Nakrúcanie súťaže DAJ SI ČAS v RTVS Bratislava siedmakom prinieslo 3 zaujímavé a miestami veľmi napínavé hodiny v televíznom štúdiu. To, čo si aj naši súťažiaci a fandiace publikum odmakali, uvidíte vo vysielaní Jednotky neskôr na jeseň.


Prijatie hokejistov u primátora mesta - 9. 9. 2019



    Naši starší žiaci - hokejisti (kategória U13) boli prijatí primátorom mesta Dolný Kubín, kde si prevzali víťazný pohár a medaily za víťazstvo v 1. lige starších žiakov regiónu stred v sezóne 2018/19. Gratulujeme, chlapci!

Môžete si pozrieť aj reportáž v TVDK.


Čerstvé hlavičky - 3. 9. 2019



    Huráááááá, dnes sme prvýkrát dostali z projektu Čerstvé hlavičky (Kaufland) ovocie - jabĺčka. Nabudúce budú banány a potom množstvo ďalšieho skvelého ovocia. Tešíme sa a vážime si to, čo sme tvrdo vybojovali a dostávame zadarmo. :-)

    Môžete si prečítať článok a pozrieť ďalšie fotografie na myorava.sme.sk a tiež pozrieť reportáž na TVDK.